SEGUIMENT FALCÓ MOSTATXUT

FALCÓ MOSTATXUT ( Falco subbuteo )



IDENTIFICACIÓ:
Medeix de 32 a 36 cm; 70-84 cm d’ envergadura alar; pes mascle 150-200g i femella 220-340g.


NIDIFICACIÓ:
De tots els experts i aficionats a l'ornitologia, és sabut que el Falcó Mostatxut cria en nius vells o abandonats, majoritàriament de còrvids; Doncs bé, contràriament al que es diu en guies de camp, manuals i enciclopèdies especialitzades; vam poder comprovar que en més d'una dotzena de nius que controlem i marquem (alguns des de fa 8 anys) aquests estan situats a cingles, desestimant aquestes parelles els nius fets en arbre. Amb la qual cosa arribem a la conclusió que si el Falcó mostatxut te cingles per niar, sempre utilitzarà aquests, ja que segurament està més protegit davant les inclemències del temps i de possibles predadors.
També hem trobat nius a torres elèctriques,i nius on avanç no hi havia cap còrvid.


REPRODUCCIÓ:
De 1 a 3 ous, excepcionalment 5; el període d' incubació és de 28-30 dies; els joves poden volar als 28 dies.

Com a cita interessant hem trobat dues parelles criant a 300 metres de distancia una de l’ altre .
Totes dues amb 3 polls i el niu a la roca; els observadors de la cita són Gabriel de Jesús, Ignasi LL i Angel S.

EXEMPLARS ANELLATS I CONTROLATS:



Es fa el seguiment des de el 2005, amb més de 80 exemplars anellats.
Hem pogut recuperar quatre exemplars.
Dos d’ ells anellats de polls.
-El primer, recuperat set anys després d’ anellar i criant a 20 Km.
-El segon, recuperat a uns 80 Km d’ on va neixer.
Varem anellar una femella adulta, recuperada als 4 anys al mateix lloc; i un exemplar adult recuperat durant tres anys consecutius al seu lloc de reproducció.
2006
2008
2008
JOVE                                                            ADULT

No hay comentarios:

Publicar un comentario